De gemeenteraad komt in allerlei verschillende vormen en groepen bijeen. Er zijn verschillende typen vergaderingen en meerdere commissies en werkgroepen die hier worden toegelicht. Ook is hier informatie te vinden over de taken en instrumenten van de gemeenteraad en over de rekenkamer.
Een onafhankelijke rekenkamer onderzoekt het beleid van de gemeente en informeert de gemeenteraad. Iedere gemeente is verplicht een rekenkamer in te stellen. In de gemeente Duiven is sprake van een gezamenlijke rekenkamer. Samen met de gemeenten Doesburg en Westervoort is deze actief vanaf 1 januari 2018.
De rekenkamer heeft een onafhankelijke positie ten opzichte van de gemeente. Zij bepaalt zelf welke onderwerpen worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt ingericht. De gemeenteraad(sleden) kan/kunnen de rekenkamer verzoeken een bepaald onderwerp te onderzoeken. Alle inkomende verzoeken worden in de rekenkamer besproken. De rekenkamer zelf beslist of een verzoek wordt gehonoreerd.
De rekenkamer toetst het door het gemeentebestuur gevoerde beleid op:
- rechtmatigheid (is de uitvoering van beleid wettelijk juist?)
- doelmatigheid (is de voorbereiding en de uitvoering ervan efficiënt verlopen?)
- doeltreffendheid (zijn de bedoelde effecten ook daadwerkelijk behaald?)
Daarbij hanteert de rekenkamer de volgende uitgangspunten: - zorgvuldigheid
- objectiviteit
- transparante oordeelsvorming
Het doel van het onderzoek is het bieden van inzicht in de prestaties van de gemeente als geheel en zo nodig het formuleren van aanbevelingen voor de toekomst. De resultaten van het rekenkameronderzoek versterken de controlerende, kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol van de gemeenteraad. De rapporten en onderzoeken van de rekenkamer zijn te bekijken onder Overzichten bij Rekenkameronderzoeken.
De rekenkamer bestaat uit de volgende leden:
- De heer Honny de Gucht (contactpersoon voor de gemeente Doesburg)
- De heer René Janssen (contactpersoon voor de gemeente Duiven en voorzitter van de rekenkamer)
- De heer Patrick van Iperen (contactpersoon voor de gemeente Westervoort)
Heeft u een vraag aangaande de rekenkamer? Mail dan naar griffie@duiven.nl.
De gemeenteraad heeft drie belangrijke taken:
- Volksvertegenwoordiging: de gemeenteraad spreekt namens de inwoners van Duiven, Groessen en Loo. De raad vertolkt de emoties en opvattingen van inwoners en neemt besluiten op basis van wat in het algemeen belang is van de gemeente en de inwoners.
- Kaders stellen: de gemeenteraad bepaalt de koers en bepaalt wat er nodig is in de gemeente; bijvoorbeeld op het gebied van sportvoorzieningen, woningen of huishoudelijke hulp voor ouderen. Hiermee laat de gemeenteraad zien wat belangrijk is, zodat het college en de ambtenaren weten welke richting de raad op wil.
- Controleren: de gemeenteraad controleert of het college van B&W zijn werk goed doet.
Om deze taken goed te kunnen uitvoeren heeft de gemeenteraad een aantal instrumenten tot zijn beschikking:
- Budgetrecht: de raad besluit waar geld aan uitgegeven wordt en stelt de begroting en jaarrekening vast.
- Initiatiefrecht: een raadslid kan zelf een voorstel doen voor nieuw beleid of een aanpassing van beleid.
- Indienen van amendementen: door het indienen van een amendement doet een raadslid een voorstel om een voorgesteld plan te veranderen. We noemen dit ook wel een wijzigingsvoorstel.
- Indienen van moties: een motie is een korte verklaring over een onderwerp waarmee een oordeel, wens of verzoek wordt uitgesproken. Ook kan de motie een oproep bevatten, maar deze hoeft niet per se uitgevoerd te worden.
- Vragenrecht: de raad mag zowel mondeling als schriftelijk vragen stellen aan het college. In Duiven kan dat bijvoorbeeld tijdens het Over-en-Weer.
- Recht van interpellatie: interpellatie is het bevragen van iemand over een onderwerp dat niet op de agenda staat. De raad kan een collegelid dus vragen stellen.
- Recht van onderzoek: de raad kan een onderzoek instellen naar het beleid van het college. Dit kan bijvoorbeeld door een extern bureau, een onafhankelijke commissie of via een raadsenquête.
Dinsdag is de ‘avond van de raad’: de vaste avond dat de gemeenteraad bijeenkomt. Dat gebeurt in verschillende soorten bijeenkomsten. Sommige bijeenkomsten staan in het teken van het nemen van besluiten; bij andere krijgt de raad informatie.
Politieke avond en Raadsvergadering
Als de raad een besluit moet nemen, wordt er meestal een voorstel gemaakt door het college van B&W. Dit wordt eerst besproken tijdens een Politieke Avond. De Politieke avond begint altijd (uitzonderingen daargelaten) om half acht en bestaat uit een aantal Ronde Tafels en Debattafels. Een Ronde Tafel staat in het teken van het verzamelen van informatie en het vormen van een goed beeld. Bij een Debattafel discussiëren de raadsleden en fractieassistenten over hun standpunten en proberen ze elkaar te overtuigen. Als de deelnemers van de tafel vinden dat ze klaar zijn om te besluiten over het voorstel, wordt het voorstel geagendeerd voor de raadsvergadering. Tijdens de raadsvergadering neemt de gemeenteraad besluiten.
Informele en Thema-avond
Soms is het goed om samen over een onderwerp na te denken, zonder dat er al een voorstel is. Bijvoorbeeld omdat de raad in het begin van een proces een richting kan meegeven en het voorstel zo uiteindelijk beter aansluit bij wat de raad wil. Dat doen we op informele en thema-avonden. Informele avonden zijn alleen voor raadsleden en fractieassistenten en bij thema-avonden zijn ook inwoners en anderen welkom.
Reces
De gemeenteraad vergadert niet tijdens de schoolvakanties van regio Zuid. Deze periodes noemen we ‘reces’.
De gemeenteraad heeft meerdere commissies en werkgroepen. Sommige gaan over specifieke thema’s en anderen zijn er voor de organisatie van alles rondom de raad.
Agendacommissie
De agendacommissie plant de verschillende bijeenkomsten in en wat er dan besproken wordt. Zij gaat dus over de agenda van de gemeenteraad. Het gaat alleen over de planning en kwaliteit, niet over de inhoud van de voorstellen. In de agendacommissie zitten 10 raadsleden en fractieassistenten en de burgemeester. De griffier en gemeentesecretaris sluiten aan als adviseur. Deze vergaderingen worden niet uitgezonden, maar zijn wel openbaar en kan je dus bijwonen.
Seniorenconvent
Het seniorenconvent bestaat uit alle fractievoorzitters. De burgemeester is voorzitter en de griffier adviseert. Voorafgaand aan de raadsvergadering bespreekt het seniorenconvent de huishoudelijke en organisatorische aandachtspunten en het functioneren van de raad. Deze vergaderingen zijn besloten.
Werkgroep Raad in de Samenleving
Deze werkgroep heeft als doel om de verbinding tussen de gemeenteraad en de samenleving te versterken. Dat doen ze door allerlei verschillende dingen: een instagramaccount, werkbezoeken, een cursus politiek actief etc.
Overig
Verder zijn er nog:
- de auditcommissie, die zich bezig houdt met de financiën en jaarrekening van de gemeente
- de controlecommissie, die de uitgave van de fractiebudgetten controleert
- de werkgroep veranderen vergaderpraktijk, die af en toe kijkt naar het Reglement van Orde en daar verbeteringen voor voorstelt
- de werkgeverscommissie, die als werkgever acteren voor de griffier en griffie
- de commissie geloofsbrieven, die kijkt of iemand aan de eisen voldoet om toegelaten te worden als raadslid, wethouder of fractieassistent
Als inwoner van Duiven kunt u uw mening kenbaar maken aan de gemeenteraad op verschillende manieren.
Bij de Ronde Tafels kunt u bij de verschillende onderwerpen meepraten als volwaardig deelnemer. Alleen het zogenaamde adviesrecht over het vervolg blijft voorbehouden aan raadsleden en fractieassistenten. Voor een goed verloop van de avond hebben we met elkaar een aantal spelregels afgesproken:
- Volg de aanwijzingen van de voorzitter op. Het is zijn rol en taak om het gesprek in goede banen te leiden, onder andere door er voor te zorgen dat iedereen aan het woord komt.
- Gebruik algemene fatsoensnormen, onder andere in het taalgebruik.
- Het gesprek is inhoudelijk en zakelijk van aard, speel dus niet op de persoon.
- Geef de ander de gelegenheid zijn mening te geven.
Mocht u namens een vereniging, instelling of belangenorganisatie willen meepraten dan is de hoofdregel dat er per tafel één persoon namens bijvoorbeeld de vereniging aanschuift. Wilt u meepraten aan een ronde tafel? Meldt u dan vooraf bij de griffie via griffie@duiven.nl of telefonisch via het algemene nummer. Vermeld daarbij voor welk onderwerp u komt en namens wie u wilt meepraten.
De gemeenteraad probeert op veel manieren de verbinding tussen inwoners en de politiek te vergroten. Hiervoor is een speciale werkgroep genaamd Raad in de Samenleving. Deze werkgroep organiseert allerlei activiteiten, waar u als inwoner aan kunt deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Politiek Actief waarin u kennismaakt met de politiek en kijkt of het u leuk lijkt om ook actief te worden. Ook worden klassenbezoeken voor middelbare scholieren georganiseerd en is er een kinderburgemeester. Wilt u meer weten over deze activiteiten of heeft u zelf een idee voor meer verbinding tussen samenleving en politiek? Mail dan naar griffie@duiven.nl en de griffie helpt u verder op weg.
De gemeenteraad wil graag horen wat er leeft onder de inwoners van de gemeente Duiven. Wat houdt u bezig in uw leven en omgeving? Wilt u dat onder de aandacht brengen van de gemeenteraad en staat het niet op de agenda van de Politieke Avond of de Raadsavond? Dan kunt u gebruik maken van de Speakers’ Corner.
De Speakers’ Corner is voorafgaand aan de Politieke Avond om 19.00 uur in de hal van het gemeentehuis. U kunt de aanwezige raadsleden en fractieassistenten vertellen wat u bezig houdt. Eén van onze raadsleden of fractieassistenten is gastheer van het Speakers’ Corner. Hij heet u welkom en zal u introduceren. U krijgt als eerste het woord. Daarna geeft hij gelegenheid aan de aanwezigen om te reageren. Zo kan er een gesprek ontstaan.
Als de Politieke Avond begint zullen de meeste raadsleden en fractieassistenten naar één van de Ronde - of Debattafels gaan. Met degene die niet naar één van de tafels gaat kunt u verder praten.
Wilt u gebruik maken van het Speakers’ Corner? Meldt u zich dan de maandag voor de Politieke Avond voor 12.00 uur bij de griffie. Vermeld waar het over gaat en de griffie helpt u verder op weg. Er is per Speakers’ Corner ruimte voor totaal twee inbrengen. Mochten er geen aanmeldingen zijn, dan komt de Speakers’ Corner te vervallen. Dit wordt dan vermeld op de vergaderkalender die op de website staat.
Er zijn een paar uitzonderingen. In deze gevallen mag u geen gebruik van de Speakers’ Corner:
- Onderwerpen die open staan voor bezwaar en beroep of onder de rechter zijn.
- Keuzes of aanbevelingen voor voordracht of benoeming van personen.
- Het spreken over personen is uitsluitend toegestaan als dit voor de zakelijk inhoudelijke argumentatie van belang is. Het beledigen van personen is niet toegestaan.
Voor ‘grote’ onderwerpen die in Duiven spelen kunt u zelf een Ronde Tafel aanvragen.
De voorbereiding van een Ronde Tafel kost enige tijd. Neemt u daarom eerst contact op met de griffie om te kijken of uw onderwerp geschikt is voor een Ronde Tafel. En als dat zo is hoe we deze vorm kunnen geven. Eventueel kunnen raadsleden uw onderwerp ‘adopteren’ en verder brengen in het besluitvormingsproces.
Een Ronde Tafel wordt aangevraagd bij de Agendacommissie. Deze commissie bestaat uit de voorzitters van de Politieke Avond en een aantal adviseurs. Zij bewaken de agenda van de Politieke Avond en beoordelen of uw aanvraag inderdaad leidt tot een Ronde Tafel. Het kan ook zijn dat we samen besluiten dat een andere vorm van invloed uitoefenen geschikter is.
Als u de gemeenteraad ergens over wil informeren of een verzoek wil doen, kunt u ook een mail of brief sturen aan de gemeenteraad. Deze wordt dan op de lijst met ingekomen stukken geplaatst, waar iedereen hem kan lezen. De gemeenteraad beantwoordt geen brieven. Wel kan de raad ervoor kiezen om het college opdracht te geven om de brief te beantwoorden. U krijgt dus geen antwoord van de gemeenteraad.