Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W Duiven besluitenlijst

dinsdag 20 februari 2024

09:00 - 12:30
Locatie

B&W kamer

Voorzitter
H.B. Hieltjes
Agenda documenten

Agendapunten

  1. Met het oog op de aflopende contracten van de huidige afvalinzameling hebben de gemeenten Duiven en Westervoort in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de door hen gewenste uitvoeringsorganisatie voor het beheer van het huishoudelijk afval. Het beoogde besluit omvat het toetreden tot de overheidsvennootschap Circulus en het verstrekken van de opdracht aan Circulus BV voor het inzamelen van huishoudelijk afval en andere taken van het huishoudelijk afvalbeheer – de Dienstverleningsovereenkomst (DVO) - per 1-1-2025.
    In dit collegevoorstel wordt voorgesteld om een voorgenomen besluit te nemen. Het definitieve besluit wordt genomen, nadat de zienswijzen van de raad kenbaar zijn gemaakt en de raad heeft ingestemd met de financiering.

  2. Het bestemmingsplan ‘Plakse Weide’ voorziet in een wijziging van de bestemming ‘Agrarisch’ naar diverse bestemmingen om zodoende de realisatie van een woonwijk met maximaal 300 woningenop de locatie, binnen de gemeente Duiven bekend als Plakse Weide, mogelijk te maken. Het ontwerpbestemmingsplan heeft gedurende zes weken voor iedereen ter inzage gelegen. In deze periode zijn acht zienswijzen ingediend. De inhoud van deze zienswijzen geven aanleiding om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.


    Voor dit plan is tevens een anterieure overeenkomst gesloten met ontwikkelcombinatie BPD Ontwikkeling B.V. en KlaassenGroep B.V. waarin het kostenverhaal is verzekerd, het vaststellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig.


    Naast het bestemmingsplan is voor het plangebied het ‘Beeldkwaliteitsplan Plakse Weide – Duiven’ opgesteld als aanvulling op de bestaande welstandsnota. Door het vaststellen van het ‘Beeldkwaliteitsplan Plakse Weide – Duiven’ wordt deze een toetsingsgrond voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

  3. Als gevolg van alle ruimtelijke ontwikkelingen neemt zowel het gemotoriseerde- als het langzame verkeer de komende jaren toe. In de toekomst ontstaan er problemen op het gebied van verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming. De gemeente doet daarom onderzoek naar verschillende varianten om deze drie kruispunten aan te passen, dit noemen we de “variantenstudie verkeersoplossingen”. De varianten worden getoetst aan meerdere criteria, dit noemen we het toetsingskader. Het is belangrijk dat de varianten langs dezelfde meetlat worden gehouden. Dit voorstel zorgt voor het vaststellen van dit toetsingskader en daarmee voor een objectieve studie.

  4. Op basis van het collegebesluit d.d. 19-12-2023 [‘Collegevoorstel Stichting SHO subsidieaanvraag 2024 medemogelijkmaak-bedrag’] wordt goedkeuring aan de raad gevraagd voor het toekennen van de subsidie SHO 2024, voor het gedeelte dat de begroting overschrijdt.

  5. De samenwerking met Toerisme Visit Arnhem Nijmegen (TVAN) verbeteren door te werken met een lokale subsidieverstrekking en overkoepelende Liemerse samenwerkingsafspraken. Om middels een subsidieverstrekking te werken is een passende subsidieregeling noodzakelijk. Deze is opgesteld en dient vastgesteld te worden.

  6. Voorgesteld wordt de Nota hogere grenswaarde behorend bij het gemeentelijk geluidbeleid Duiven met een addendum aan te passen. Hiermee wordt het voor de grotere woningbouwlocaties Plakse Weide, Ploen-Noord en Biezenkampen mogelijk in afwijking van het beleid volgens de wet een hogere waarde voor geluid vast te stellen. Ook wordt voorgesteld voor deze woningbouwlocaties af te zien van de eis dat voor maximaal 10% van de woningen een hogere waarde mag worden vastgesteld. En wordt de mogelijkheid gegeven in uitzonderlijke gevallen gemotiveerd een hogere waarde dan de grenswaarden vast te stellen, mits sprake zal zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
    Daarnaast worden de geluidsnormen in het Gemeentelijk geluidbeleid in overeenstemming gebracht met het stelsel van de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden.

  7. De Gemeenschappelijke regeling huisvesting voortgezet onderwijs in de Liemers (GRHVOL) dient aangepast te worden aan de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Deze wetswijziging is per 1 juli 2022 ingegaan en alle gemeenschappelijke regelingen moeten volgens de wet binnen twee jaar zijn aangepast. Met deze wijziging voldoet de gemeente aan de Wet gemeenschappelijke regelingen.

  8. Wijkbewoners hebben in de afgelopen anderhalf jaar samen met technische adviseurs, woningcorporatie Vivare, stakeholders en de gemeente onderzocht welke technieken als alternatief voor aardgas in hun wijk kansrijk zijn. De werkgroep techniek heeft in de Warmtevisie de Vergert voorgesteld om in de tweede fase van het proces ‘Wijkuitvoeringsplan De Vergert aardgasvrij’ warmtepompen, waterstof en een warmtenet als mogelijke technieken verder te onderzoeken. Dit voorstel wordt gesteund door inwoners van de wijk.

  9. Tijdens de vergadering op 21 december 2023 heeft het Bestuur van het Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg (SALD) besloten om de deelnemers van de gemeenschappelijke regeling voor te stellen de regeling te wijzigen. Deze wijzigingen zijn enerzijds noodzakelijk om tijdig te voldoen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr), en anderzijds om de wens betreffende stemverhoudingen van het bestuur op te nemen in de huidige gemeenschappelijke regeling.

  10. Met de bestuursopdracht ‘collegeprogramma gemeente Duiven 2024-2026’ geeft het college opdracht om een collegeprogramma op te stellen. Dit bevat een visiedocument, positioneringsdocument en uitvoeringsagenda. Doel is om het college in staat te stellen gericht keuzes te maken en haar doelstellingen te behalen.

  11. De gemeente Duiven rekent met Stichting binnensportaccommodatie Horsterpark af nadat alle schades als gevolg van vernieling van de blaashal door storm Eunice zijn betaald en afgerond.

  12. Op 17 januari 2024 heeft CDA-Duiven Groessen Loo een initiatiefvoorstel ingebracht in de gemeenteraad om de maandelijks vaste vergoeding voor fractieassistenten te verhogen van 16,3% tot 27,1% van het bedrag van de vergoeding van raadsleden, ingaande 1 januari 2024. De motivering van het initiatiefvoorstel is gelegen in de tijdbesteding die de fractieassistent moet leveren, waarvoor een passende vergoeding rechtvaardig is.
    Het college is gevraagd haar zienswijze hierover te geven.