Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W Duiven besluitenlijst

dinsdag 26 maart 2024

09:00 - 12:30
Locatie

B&W kamer

Voorzitter
H.B. Hieltjes
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Gemeente Duiven wil snel een bijdrage leveren aan de woningnood door middel van een flexwoonproject van circa 120 woningen in de sociale- en middeldure huur. In het coalitieakkoord staat: “Als het haalbaar is plaatsen we zo snel mogelijk flexwoningen op de Biezenkampen”. In 2023 heeft een locatie- en effectonderzoek plaatsgevonden. Uit dit onderzoek blijkt dat locatie Biezenkampen geschikt is voor een (flex)woningbouwontwikkeling. Rabo SmartBuilds, Vivare en gemeente werken het scenario ‘placemaking’ uit de nota “huidige inzichten flexwonen en beschouwing alternatieve locatie” uit voor een deel van de Biezenkampen. Om deze verkenning een stap verder te brengen, wordt er door de 3 partijen een intentieovereenkomst gesloten specifiek voor deze locatie. Tijdens de intentieperiode wordt de haalbaarheid onderzocht. Dit wil zeggen is deze ontwikkeling voor partijen financieel haalbaar en specifiek op welke locatie binnen Biezenkampen. Biezenkampen kent een totale omvang van circa 16 hectare. Hiervan is een nog nader te bepalen aantal hectares nodig voor dit flexwoonproject.

  2. 2

    De gemeente is sinds medio mei 2023 in gesprek met een ondernemer over de realisatie van een sportschool op bedrijventerrein De Nieuweling. Voorgesteld wordt om een optieovereenkomst aan te gaan met de initiatiefnemer met een looptijd tot en met 30 juni 2024 om te komen tot een bouwplan. Met als streven om daarna de koopovereenkomst aan te bieden en te ondertekenen.

  3. 3

    Jaarlijks controleert de Inspectie van het Onderwijs de gemeente op de uitvoering van een aantal verplichtingen op het terrein van de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet voorgezet onderwijs 2020 (WVO 2020). Specifiek gaat het over verplichtingen op het gebied van de Lokaal Educatie Agenda (LEA) en Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dit gebeurt door middel van een vragenlijst over het voorafgaande jaar (2023).

  4. 4

    Aanbieders van voorschoolse educatie in onze gemeente kunnen door personeelskrapte steeds vaker niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen uit het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie. Een gevolg is dat peuters met een indicatie voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE) geen voorschoolse educatie kunnen volgen. Hiermee voldoen we niet aan onze wettelijke taak om voldoende aanbod voor voorschoolse educatie in de gemeente te realiseren. Door een tijdelijk gedoogbeleid te hanteren op enkele kwalificatie-eisen, kunnen VVE-peuters voorschoolse educatie blijven volgen en voldoen wij als gemeente aan de wettelijke taak om voldoende aanbod voorschoolse educatie te realiseren.

  5. 5

    Op basis van artikel 25 van de ‘Leerplichtwet 1969’ brengt het college jaarlijks vóór 1 oktober verslag uit aan de Raad over de uitvoering van leerplicht en de kwalificatieplicht en de resultaten daarvan. Voorgesteld wordt om het jaarverslag en de gemeentelijke bijlage inclusief toelichting ter kennisgeving aan te bieden aan de gemeenteraad.

  6. 6

    Met het verzenden van deze kennisgeving wordt de raad op de hoogte gebracht van de stappen die worden gezet aangaande de kosten en beschikbaarheid van de Huishoudelijke Ondersteuning (hierna: HO) vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (hierna: Wmo)


    We stellen voor om de Algemene Voorziening Huishoudelijke Ondersteuning (hierna: AVHO) niet langer aan te bieden en te vervangen door een maatwerk voorziening huishoudelijke ondersteuning. Dit doen we om de HO nu en in de toekomst beschikbaar te houden voor inwoners die dit het hardst nodig hebben.

  7. 7

    De gemeenteraad is op 8 maart 2024 door het college door middel van twee kennisgevingen geïnformeerd over recente ontwikkelingen met betrekking tot project Plakse Weide. Het ging daarbij om een kennisgeving met algemene informatie (documentnummer 201652995) en een aanvullende en gedetailleerde kennisgeving (documentnummer 201653313). Het college heeft op 7 maart 2024 geheimhouding opgelegd op de gedetailleerde kennisgeving. Dit vanwege het belang zoals genoemd in artikel 5.1 lid 2 sub i van de Wet open overheid, in verband met het goed functioneren van publiekrechtelijke lichamen of bestuursorganen en vanwege het belang zoals genoemd in artikel 5.1 lid 2 sub e van de Wet open overheid, in verband met de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de personen die met name worden genoemd in de stukken.


    De noodzaak voor geheimhouding is inmiddels voor een groot deel van de kennisgeving komen te vervallen. Het college vraagt daarom aan de gemeenteraad om voor een groot deel van de kennisgeving de geheimhouding op te heffen.