Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W Duiven besluitenlijst

dinsdag 10 december 2024

09:00 - 12:30
Locatie

B&W kamer

Voorzitter
H.B. Hieltjes
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Collegevergadering 26 november 2024
  2. 1.1

    De voormalige schoollocatie Schoolstraat 14 wordt herontwikkeld tot een woningbouwlocatie. Voor deze herontwikkeling zijn verschillende scenario’s voor de toekomstige invulling onderzocht. Deze scenario’s zijn beschreven in de memo (bijlage 1). Het college besluit te kiezen voor het scenario waarbij het oorspronkelijke pand blijft behouden en wordt getransformeerd naar 7 koopappartementen en 3 levensloopbestendige koopwoningen worden bij gebouwd. Er is een bouwtechnische keuring uitgevoerd en hieruit blijkt dat het pand in redelijke staat van onderhoud verkeerd. Daarnaast bevindt het gebied van de Schoolstraat 14 zich op de cultuurhistorische waardenkaart in het historische centrum dat is aangeduid als waardevolle kern. Vanuit dit oogpunt wordt het waardevol geacht om het pand te behouden. Ook is in de omgevingsvisie van Duiven het behoud en versterken van erfgoed in Duiven opgenomen en is vanuit duurzaamheid het behouden van het pand een gewenste uitkomst. Deze transformatie past tevens binnen de woningbouwopgave voor Duiven en de kaders van de omgevingsvisie en Woonvisie 2021-2030.

  3. 1.2

    Er is een principeverzoek ingediend voor het toevoegen van de aanduiding ‘Akkerbouw’ en het wijzigen van het bouwvlak en bebouwing, alsmede realiseren van functieverandering deel perceel naar functie ‘wonen’ en splitsing bestaande woning naar meerdere woningen aan de Loostraat 36 te Loo. Het college staat in principe positief tegenover deze ontwikkeling onder voorbehoud van wijziging van het plan voor het uitsluiten van voorgestelde bedrijfswoning. De initiatiefnemer kan zijn plannen nu verder uitwerken en hierna een formele procedure opstarten.

  4. 2
    Collegevergadering 3 december 2024
  5. 2.1

    Eind 2023 tekenden Vivare, Huurdersvereniging TweeStromenland en de gemeenten Duiven en Westervoort voor het eerst meerjarige prestatieafspraken. Dit voor de periode 2024 – 2028. Jaarlijks stellen we een uitvoeringsagenda op om de meerjarige prestatieafspraken concreet en stapsgewijs invulling te geven. Met het vaststellen van de uitvoeringsagenda voor 2025, nemen we de eerste stappen. Zo gaan we in 2025 onder andere:
    · een doorstroomcoach/verhuiscoach inzetten;
    · de kaders voor het beter benutten van de bestaande woonvoorraad formuleren;
    · circa 70 woningen isoleren/verduurzamen.


    Ook zijn de prestatieafspraken tussen Woonzorg Nederland en de gemeenten Duiven en Westervoort geactualiseerd voor de periode 2025-2029. Zo zetten we in op de realisatie van 41 woningen in het centrum van Duiven.

  6. 3
    Collegevergadering 10 december 2024
  7. 3.1

    Passend wonen helpt in het aanpakken van de woningkrapte. Bewustwording om door te stromen naar een passende woning. Het college wil de bewustwording stimuleren door het inzetten van een verhuiscoach. De verhuiscoach richt zich op senioren (55+) die in een grote sociale huurwoning wonen en kleiner willen gaan wonen. In samenwerking met de Provincie Gelderland, de gemeenten Zevenaar en Westervoort, de corporaties Vivare, Baston Wonen, Vryleve en Plavei wordt de verhuiscoach ingezet. Hiervoor sluiten deze partijen een samenwerkingsovereenkomst voor 2025 en kan mogelijk (voor de sector koop en vrije sector huur) worden verlengd t/m eind 2027.

  8. 3.2

    De gemeente Duiven gaat per 1 januari 2025 samenwerken met Circulus BV op het gebied van inzameling van huishoudelijk afval. Voor het ondertekenen van de documenten voor de formele toetreding wordt volmacht verleend aan portefeuillehouder Joyce Zwaga-Komen.

  9. 3.3

    Publieke vorderingen die niet voldaan worden door de belastingplichtigen, doorlopen een uitvoerig invorderingsproces. Als alle stappen in dit proces zijn uitgevoerd en betaling blijft achterwege, resteren nog definitief oninbare vorderingen die afgeboekt dienen te worden. Dit mandaat is belegd bij het college.


    Bedragen kunnen ook als oninbaar worden bestempeld door een uitspraak van de rechter in een WSNP (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke personen) of een voorstel inzake MSNP (Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen), uitspraak faillissement, beneficiair aanvaarden van een erfenis etc. In dit voorstel worden de definitief oninbare vorderingen in 2024 voorgelegd met als doel om deze af te boeken.

  10. 3.4

    Er is een principeverzoek ingediend voor het wijzigen van de functie ‘horeca’ naar ‘wonen’ en het realiseren van nieuwbouw in de vorm van appartementen en bijbehorende bouwwerken te Dorpstraat 18, Groessen. Het college staat in principe positief tegenover deze ontwikkeling nu het plan passend is in de omgeving. De initiatiefnemer kan zijn plannen nu verder uitwerken en hierna een formele procedure opstarten.

  11. 3.5

    Afgelopen voorjaar heeft Duiven zich -op wens van het college- aangesloten bij de Leerkring Wijk- en Dorpgericht Werken. Deze leerkring is een programmalijn van de Regiodeal van de Regiodeal Groene Metropool Regio (GMR). Het heeft een looptijd van 3 jaar (tot april 2027) en kent een integrale aanpak in dorpen en wijken om te werken aan gezondheid, leefbaarheid en energietransitie. De GMR heeft voor het definitief indienen van de aanvraag nodig dat elke gemeente haar commitment uitspreekt om bij te dragen aan deze Programmalijn/Leerlijn (hierna te noemen Leerkring). In dit voorstel informeren we u over de Blijfwijk en vragen we u uw commitment uit te spreken aan deze programmalijn/Leerlijn, door in te stemmen met het projectplan (inclusief begroting).


    De Blijfwijk bevindt zich in Duiven Zuid. Het is een beweging die werkt aan een wijk waar inwoners (jong en oud) in alle fasen van hun leven kunnen wonen, ongeacht hun zorgvraag. De Blijfwijk is een alliantie van maatschappelijke partners en inwoners. Het heeft een integrale lerende aanpak. Het is een proeftuin voor de Herijking Sociaal Domein. De Blijfwijk versnelt momenteel doordat meer partners zich willen aansluiten en omdat er subsidiekansen voor financiering van projecten zijn. Daarom informeren we u over deze beweging en vragen we commitment om in de gemeentelijke organisatie vernieuwende stappen te zetten. Dit past tevens in de visie te komen tot een herijking van het Sociaal Domein.


    In de Leerkring Wijk- en Dorpgericht Werken leert een groep ambtenaren van elkaar over integrale aanpakken in dorpen en wijken. Ze werken aan de thema’s gezondheid, leefbaarheid en energietransitie. Door deelname aan de Leerkring hopen we over betere tools te beschikken waarmee we bij kunnen dragen aan gezondheidswinst en verbeterde leefbaarheid. In dit voorstel vragen we uw commitment voor deelname aan Leerkring, door in te stemmen met het projectplan.

  12. 3.6

    Al enige tijd loopt de procedure om de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) aan te passen aan de per 1 juli 2022 gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Uw college is bevoegd om de wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de VGGM vast te stellen. Onderdeel van de procedure is het geven van een zienswijze door alle betrokken gemeenteraden en het krijgen van goedkeuring door de eigen gemeenteraad. Op 12 november 2024 heeft de gemeenteraad van Duiven aan het college goedkeuring gegeven om de gewijzigde gemeenschappelijke regeling van de VGGM vast te stellen. Vandaar dat nu aan het college wordt voorgesteld om de wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling VGGM vast te stellen.

  13. 3.7

    Op 11 juni 2024 heeft het college van de gemeente Duiven definitief besloten tot toetreding tot Circulus B.V. voor het inzamelen van huishoudelijk afval en andere taken van het huishoudelijk afvalbeheer. Er is een aanpassing nodig van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Duiven 2023 en het Acceptatiebeleid afvalaanbiedstation gemeente Duiven 2023 zodat deze aansluiten bij de afvalinzameling per 1 januari 2025. Zowel het nieuwe Uitvoeringsbesluit als het Acceptatiebeleid treden in werking per 1 januari 2025.